מוטב מאוחר מלעולם לא

ב-11 בנובמבר 2011 הסכימו צוות העבודה הרוסי ו-WTO על תנאים לסלול את הדרך לקבלתה של רוסיה לארגון הסחר העולמי. מחוקקים רוסים אישרו חברות ב-22 באוגוסט 2012.

הדרך לחברות הייתה, בלשון המעטה, מפרכת. המשא ומתן המקורי החל בשנת 1993 ונמשך מאז.

לאחר הבחירות המוצלחות לנשיאות בשנת 2000, ולדימיר פוטין עמד מאחורי תוכניות ההצטרפות והיה שחקן מפתח בתוצאה הסופית. הוא הפגין את תסכוליו יותר מפעם אחת במשא ומתן וכיצד שונו "כללי המשחק" כך שיתאימו לשותפים שונים ב-WTO.

למרות שה-WTO הוא לכאורה ארגון סחר עולמי א-פוליטי, העיכובים והחסמים שאיתם התמודדה רוסיה בשנים האחרונות היו טעונים פוליטית.

לפני ההסכם, אמר ולדימיר פוטין בראיון לטלוויזיה סינית לאחרונה;

"אנחנו רוצים להצטרף לארגון הסחר העולמי. זו המטרה שלנו והיעד שלנו. לדעתנו תהיה לכך השפעה חיובית באופן כללי על הכלכלה הרוסית, בעיקר כי זה יגביר את רמת האמון בכלכלה, ועל המנהלה והליכים משפטיים בתוך הכלכלה. אגב, התאמנו במלואו את החקיקה המקומית שלנו לדרישות ה-WTO. עשינו זאת. גם הסדרנו את הבעיות העיקריות עם כל השותפים המרכזיים. אני חושב שזה הפך להיות יותר נושא פוליטי".

הוא היה פחות דיפלומטי כשהתראיין בטלוויזיה הרוסית כשהטיל על האיחוד האירופי וארה"ב על דחיינות ועל גרימת עיכובים מכוונים להצטרפות רוסיה. נפילה זו נוגדת עוינות גלויה לרוסיה מצד כמה מחוקקים אמריקאים שכתבו לנציג הסחר של ארגון הסחר העולמי ב-10 בנובמבר על 'דאגותיהם המשמעותיות' ודרשו מרוסיה להציג "פעולה שקופה, מהותית ומהירה" בדבקותה ב-WTO. התחייבויות.

"מהותי" יכול לשמש כאות הוקרה רוסי, אבל לא 'שקיפות' או 'הנחיה' הן מעלות שאני רואה הרבה מהן בפדרציה.

כארגון, ארגון הסחר העולמי מפקח ומשחרר את הסחר הבינלאומי, מסדיר את הסחר בין המדינות החברות ומספק את פלטפורמת המשא ומתן והסכמי הסחר.

חשוב להצלחה הרוסית וליכולתה למשוך השקעות פנימיות טריות, ה-WTO אוכף יישוב סכסוכים שמטרתו עמידה של חבר בהסכמי WTO.

ל-WTO יש 153 חברים והוא מייצג יותר מ-97% מאוכלוסיית העולם, כך שהיעדרותה של רוסיה מאז נפילת ברית המועצות הייתה אנכרוניסטית. עם תמ"ג של 1.5 טריליון דולר וכמיצרנית הנפט והגז הגדולה בעולם, רוסיה הייתה צריכה להיות ב-WTO שנים קודם לכן.

חברות ב-WTO לא תשנה את הסביבה העסקית או את הערכת הסיכון הגבוה שניתנה לרוסיה על ידי משקיעים זרים. מה שעליו לעשות הוא להוסיף תנופה למניעי הרפורמה והיעילות המשמעותיים ולשקף את הרצינות שממשלת רוסיה שמה במאבק בחוסר יעילות, שחיתות ומקורבים.

תסתכל על סגירת מאות עמדות מכס, פיטורי פקידי מכס רבים ופתיחת מתקני יבוא חדשים כדי לקדם צמיחה מהירה והוגנת יותר בתוספת מיליארדי הדולרים שנמשכו ממגזרי הרכב והתרופות ב-12 החודשים האחרונים.

אין ספק שחברות טובה לרוסיה. היא מביאה הון נחוץ לשווקים הרוסיים. היחסים המתוחים עם המערב בעקבות הסכסוך הגיאורגי בן חמישה ימים ב-2008, ובשבעת החודשים שלאחר פעולות האיבה, המשקיעים משכו 300 מיליארד דולר מרוסיה. בשנת 2011 הגיעה הזרמה נוספת ל-70 מיליארד דולר לעומת תחזית של 36 מיליארד דולר של הבנק המרכזי הרוסי.

על פי הבנק העולמי, החברות הרוסית ב-WTO תביא לצמיחה כלכלית שנתית בת קיימא והן מצטברת של 2% והצלחה זו נמדדת על רקע הצטמקות ואי ודאות בשווקים הגלובליים. הצטרפות רוסיה ל-WTO היא 'החדשות הטובות' שהשווקים העולמיים מחפשים בעקבות הכישלון של ארגון הסחר העולמי בדוחא, האבדון הבלתי פוסק של גוש האירו והחדשות הבלתי פוסקות והמדכאות מהשווקים בארה"ב.

הקונצנזוס להצטרף ל-WTO (המחסום הסופי נפל כאשר רוסיה וגאורגיה חתמו על הסכם המאשר את כניסתה של רוסיה ל-WTO ב-9 בנובמבר בז'נבה, לאחר ששניהם הסכימו על ניטור בינלאומי על המעברים השנויים במחלוקת עם דרום אוסטיה ואבחזיה) הגיע רק שבועות לאחר ולדימיר פוטין אישר את שובו לנשיאות רוסיה ב-24 בספטמבר.

בעקבות קונצנזוס זה, הרובל היה הביצועים החזקים ביותר מבין 25 המטבעות המובילים, לאחר שצבר מעל 5% מול הדולר האמריקאי. שוק המניות הרוסי צבר מעל 15% במה שהיה הזינוק הגדול בעולם והנפט הרוסי זינק ב-7% באותה תקופה.

האם ההצטרפות ל-WTO טובה בטווח המיידי עבור תעשיות קטנות או לא יעילות זה כבר סיפור אחר. רווחים החששות שיבוא זול יציף את השוק והתעשייה הרוסית ה'קטנה' תסבול. מי ומהם התעשיות ה'קטנות' האלה, אני לא יודע. רוסיה כיום היא יבואנית ענק של מוצרי צריכה ומפיצים עשויים לגלות שיש להם תחרות טרייה בידיהם, אבל היעדר תעשיית קוטג'ים מעלה את השאלה.

רוסיה ייצאה למעלה מ-400 מיליארד דולר ב-2010, בעיקר לאיחוד האירופי, אוקראינה, טורקיה, סין ובלארוס. חברות ב-WTO פותחת שווקים חדשים שבהם מוצרים רוסיים נחסמו באופן היסטורי. יצרני פלדה וברזל רוסים היו תומכים קולניים בהצטרפות רוסיה ויהיו נהנים עיקריים כאשר מחסומי הסחר יורדים ומוצרים רוסיים אפשרו גישה, אם לא ממש יתקבלו בברכה לשווקים החדשים. היבוא הכללי הוערך בכמעט 250 מיליארד דולר

מקסים מדבדקוב, המשא ומתן הרוסי הראשי ל-WTO, אמר "יותר משליש מהתמ"ג שלנו מיוצר בחו"ל… אנחנו במקום השביעי בעולם מבחינת יצוא. אנחנו צריכים מכשיר יציב שניתן לחיזוי כדי לפתח סחר".

חברות אירופיות ממוקמות בתחילה בצורה הטובה ביותר לנצל את כניסתה של רוסיה ל-WTO. עסקי האיחוד האירופי מנצחים בסחר החיצוני של רוסיה והם משולבים במשך זמן רב יותר מגושים אחרים. בטווח הקצר ההזדמנויות בארה"ב מוגבלות בגלל התיקון של ג'קסון-וניק, אבל מכיוון שג'קסון-וניק מפר את החברות ב-WTO, רוסיה תצטרך להשתחרר מהר מאוד. למרות כל הרעש הפוליטי בארה"ב והסנטימנט האנטי רוסי, ג'קסון-וניק יעבור כברירת מחדל או שחברות אמריקאיות יחמיצו הזדמנויות.

מה יהיו ההבדלים?

יצרני מוצרי צריכה מקומיים יתמודדו עם תחרות גדולה יותר מהיבוא ומגזר זה יועד להגנה ואמצעים שיסייעו לו להתייעל.

כללי ה-WTO מחייבים ליברליזציה בשוק האנרגיה המקומי והפסקת מונופולים וסובסידיות גז. משמעות הדבר היא תחרות רבה יותר בשוק הגז המקומי של רוסיה וגישה קלה יותר ליצרנים עצמאיים כאשר המחירים המקומיים מתקרבים למחיר הייצוא.

בהתחשב במאמץ שממשלת רוסיה השקיעה כדי למשוך השקעות פנימיות הן במו"פ והן בייצור, אין זה מפתיע שההגנה תהיה במקום לתעשיות המתהוות והחדשות למשך שבע שנים. מגזרי החקלאות, הרכב והתעופה הינם מגודרים.

היצואנים יתמודדו עם פחות מכשולים במונחים של תעריפי יבוא ומכסות אשר יבוטלו בהדרגה, ולא בן לילה עם חברות.

התנאים העיקריים של הסכם WTO הם:

תעריף היבוא הממוצע יקוצץ מ-10% ל-7.8% עם הסכמה להורדת 33% מהמכסים ממועד ההצטרפות. 25% מהתעריפים ירדו לאחר שלוש שנים, בעוד ששינויי תעריפים אחרים (כגון רכב ותעופה) ירדו לאחר שבע שנים. תעריפי החקלאות מוגנים למשך שמונה שנים.

תעריף היבוא החקלאי הממוצע יקוצץ מ-13.2% ל-10.8%. תעריפי יבוא מוצרי חלב ירדו מ-19.8% ל-14.9% ודגנים מ-15.15 ל-10.0%.

מכסי היבוא של מוצרי עופות יהיו מוגנים למשך שמונה שנים והסבסוד הכולל של ממשלת רוסיה לחקלאות תוגבל ל-9 מיליארד דולר ב-2012 ולאחר מכן יקוצץ ל-4.4 מיליארד דולר עד 2018.

תעריף יבוא תוצרת ממוצע יקוצץ מ-9.5% ל-7.3%

תעריף יבוא הרכב יקוצץ מ-15.5% ל-12.0% אך עם תקופת הגנה של שבע שנים. התעריפים המועדפים ליצרני רכב המבצעים השקעות גדולות בייצור מבוסס רוסי יקוצצו עד 1 ביולי 2018, הרבה במסגרת הסכמי צו 166/566.

תעריף היבוא של כימיקלים יוזל מ-6.5% ל-5.2%

רוסיה הסכימה לפתח תמחור מבוסס שוק עבור השוק המקומי אך, בהתאם לתוכניות החברתיות שלה, תמשיך להסדיר את המחירים למשקי בית ולמשתמשים לא מסחריים.

מגבלת הבעלות על מניות זרות של 49% לתעשיית הטלקום תבוטל ב-2016.

בנקים בבעלות 100% יורשו להיפתח ברוסיה בפעם הראשונה, אך עם מגבלה כוללת של 50% של שליטה בנקים זרים במגזר.

חברות ביטוח זרות יכולות לפתוח סניפים בבעלות תשע שנים לאחר הצטרפות רוסיה ל-WTO חברות בבעלות 100% זרה יוכלו לפעול במגזרי סיטונאות, קמעונאות וזכיינות מיד לאחר החברות.

לסיכום, אנו עשויים לומר 'מוטב מאוחר מאשר אף פעם' ולהעריך שמרתון ההצטרפות לא היה בזבוז זמן (עבור רוסיה) שכן התנאים עליהם ניהלה רוסיה הם יתרון. הם מבטיחים גישה לרוסיה לשווקים זרים ("מעמד האומה המועדפת ביותר") ומאפשרים לרוסיה להשתמש ב-WTO ליישוב כל סכסוך סחר. חברות יוצרת אקלים השקעות זרות טוב יותר ומעניקה הזדמנויות רוסיות גדולות יותר להשקעה במדינות החברות ב-WTO.

רוסיה יכולה כעת להגן טוב יותר על האינטרסים הכלכליים שלה במשא ומתן על הסכמי סחר בינלאומיים.

יש חשיבות עצומה לוויתורים המעבר המגבילים את הגישה של סחורות זרות לרוסיה, בעוד שרוסיה משדרגת את הייצור והתשתיות כדי לאתגר את התחרות הבינלאומית.

רוסיה הראתה שאינה מפחדת לבצע את ההשקעה הנדרשת והתחייבה למאות מיליארדי דולרים בפרויקטים חדשים של תשתית וייצור חלופיים. כניסתה של רוסיה ל-WTO היא הצעד הגדול ביותר בסחר העולמי מאז הצטרפותה של סין לפני למעלה מעשר שנים.

אם אתה יושב בשטרסבורג או בוושינגטון די.סי, אולי כדאי לשקול שרוסיה ניהלה משא ומתן על גישה בלתי מוגבלת לשווקים העולמיים תוך הבטחת בסיס הייצור המקומי שלה מפני חדירות זרות במשך תקופה ארוכה, וכי היא עשתה זאת במהלך הגרוע מכל. ירידה בסחר העולמי בהיסטוריה המודרנית. אתה לא יכול לכבד את מכת הגאונות שניהל משא ומתן על גישה לשווקים חדשים תוך הבטחת הגנה משלו. מיומנות המשא ומתן הזו מרמזת שלא רק שמנהיגי רוסיה יודעים על מה הם חושבים; הם גם יודעים מה כולם חושבים.

מאמרים מומלצים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *