התוכניות של GM לחוף – פטריוטיזם מול רווחיות

כשהזמנים טובים, קל לאמריקאים לאהוב את הכלכלה העולמית. מחירי מוצרי הצריכה יורדים כאשר חברות עוברות ייצור לחו"ל, מה שמגדיל את כוח ההוצאה. אם חברות יכולות לצמצם את ההוצאות התפעוליות על ידי מימוש חוץ, מחירי המניות שלהן עולים, מה שמגביר את הערך של 401 אלף והשקעות אחרות. אבל הגלובליזציה נראית הרבה פחות מושכת כשהכלכלה נמצאת בירידה. חברות רב לאומיות המנסות לעמוד ביעדי רווחים מצמצמות משרות בארה"ב, לא בשווקים בחו"ל זולים יותר.

זה בהחלט נכון עכשיו, עם שיעור האבטלה בארה"ב בשיא של 26 שנים. במיוחד, לאנשים רבים יש בעיות עם חברות ממשיכות לצאת לחוף תוך קבלת קרנות פדרליות כדי לשפר את הסיכויים הכלכליים שלהן. שיקולים פוליטיים כאלה הובילו לאחרונה את חברת הלוואות הסטודנטים, סאלי מיי, להכריז כי תעביר 2,000 משרות מהחוף בחזרה לארה"ב, בצעד שלדברי משקיפים נועד לזכות בחסד של ממשל אובמה. אובמה מיקם את המהלך שלו לסיים את הקלות המס עבור חברות רב לאומיות בארה"ב כתמריץ לחברות לשמור על משרות בארה"ב

אם דיווח של וושינגטון פוסט נכון, ממשל אובמה עלול למצוא את עצמו מנסה ללכת על קו דק בין פטריוטיות לפרוטקציוניזם. הפוסט מדווח כי ג'נרל מוטורס, בדו"ח בן 12 עמודים שהציגה למחוקקים, התוותה תוכניות להגדיל את שיעור המכוניות שהיא מייצרת מעבר לים ומוכרת בארה"ב מ-15% הנוכחיים ל-23%. ממשל אובמה יעמוד כנראה בפני בחירה קשה: תן ל-GM להעביר יותר מקומות עבודה לחו"ל כדי להוזיל את העלויות שלה ו(בתקווה) לחזור לרווחיות, או להקשות על GM לחפור את עצמה מהבור הפיננסי הנוכחי שלה על ידי דרישה מהחברה לשמור על מקומות עבודה בארצות הברית

מזכיר העבודה לשעבר רוברט ב' רייך, כיום פרופסור באוניברסיטת קליפורניה-ברקלי, מכנה זאת "דילמה כמעט בלתי אפשרית", ומציין שחילוץ חברה גלובלית כמו GM לא בהכרח עוזר לעובדים אמריקאים. והוא אמר:

"באופן משמעותי יותר, זה מעלה שאלות בסיסיות לגבי מטרת חילוץ החברות הגדולות האלה. אם GM מתכוונת לעשות יותר מהייצור שלה בחו"ל, אז למה בדיוק אנחנו מצילים את GM?"

כמובן, אפשר לטעון שעדיף לשמר כמה מעבודות ייצור הרכב של GM בארה"ב במקום לאבד את כולם, מה שיוביל אז להשלכות כספיות עצומות. (ככל שיותר עובדי רכב לשעבר בסופו של דבר יהיו מובטלים, כך הם צריכים להוציא פחות, מה שיוצר השפעה שלילית על הרבה מאוד תעשיות אחרות.) אבל אם GM תוכל להוזיל עוד יותר את עלות העסקת העובדים בארה"ב, רוב הסיכויים שזה יקרה למצוא שהיא צריכה להגביר את הייצור שלה בחו"ל אפילו יותר.

הנושא יהווה נקודת הבזק במשא ומתן של GM עם United Auto Workers. בכל מקרה, התוכנית של GM כנראה לא חקוקה באבן. המנכ"ל פריץ הנדרסון הבטיח למחוקקים שהחברה מקווה לזכות בוויתורים כספיים נוספים מה-UAW. הסיפור הזה גורם לי לתהות: האם זה צירוף מקרים שיצרניות רכב יפניות אחרות של טויוטה, הונדה, שבשלב זה נמצאות במצב טוב יותר מהמתחרות שלהן בארה"ב, איתרו את מתקני הייצור שלהן בארה"ב במדינות שאינן איחוד?

מאמרים מומלצים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *